About Me

My photo
Hardheaded, lazy, sometimes crazy..or maybe a LOT of times..shy (really?) ... and uh..be nice to me and i'll be nice back..but insult my intelligence or backstab me..u'll just see what will happen..

Two souls dwelling in one body

Thursday, May 28, 2009

Rakan? Sahabat? Kawan?
Memang benar kita seharusnya meramaikan rakan daripada musuh .. tetapi salahkah aku menyuarakan pendapat aku sendiri? Ok la..kalaw pendapat aku yang hina lagi tak ckup makeover ni tak boleh diterima pakai.. aku nak post sket something..renungilah

Hadith Tentang Sahabat

Telah bersabdanya Rasulullah SAW sebagaimana yg diriwayatkn oleh Al-Tirmizi yang bermaksud, seseorang itu akan terpengaruh dengan temannya. Maka hendaklah sesorang kamu itu memilih siapa yang harus dijadikan teman.

Telah bersabda Rasulullah SAW yang diriwayatkn oleh Al-Bukhari & Muslim: Maksudnya perumpamaan teman yg baik & teman yang tidak baik ialah umpama wangi-wangian dan tukang besi. Adapun pembawa wangi-wangian, sama ada dia memberinya sedikit ataupun anda membeli daripadanya sedikit ataupun kamu dapat mencium dprdnya bau yang wangi. Manakala tukang besi, sama ada dia membakar bajunya ataupun kamu akan mencium dairpadanya bau-bauan yang busuk.

Daripada Abu Hurairah r.a. yang maksudnya, bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi saudaranya yakni sahabatnya di sebuah kampung yang lain. Lalu Allah menyuruh seorang malaikat untuk memerhatinya di dalam perjalanan. Lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu, “Hendak ke mana engkau?” Lelaki tersebut menjawab, “Aku hendak menemui seorang sahabatku di kampung itu”. Malaikat bertanya lagi, “Adakah bagimu bumi kepadanya yang engkau mengharap balasan daripadanya?” Tidak, aku mencintainya kerana Allah SWT. Maka berkatalah malaikat itu kepadanya, “Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau. Bahawa sesungguhnya Allah SWT telah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai dia kerana Allah”. (Hadith riwayat Muslim).

Sahabat yang menunjukkn kebaikan kepada kamu, adalah sahabat yg baik. Dan sahabat yang menunjukkn kesalahan kamu, adalah sahabat yg paling baik



Tak cukup lagi? Boleh2...boleeeeh je aku post lagi..

Seperti yang pernah dikatakan dalam pepatah Arab bahwa “jika bersahabat dengan penjual minyak wangi maka kita menerima percikan wanginya dan manakala kita bersahabat dengan tukang besi,percikan apinya akan melubangi baju kita” pendek kata pepatah Arab ini mengingatkan diri kita tentang bagaimana sebenarnnya kita boleh menempatkan diri tentang erti sebuah persahabatan apalagi jika kita memilih rakan atau sahabat untuk mencapai kejayaan dalam bekerja.

Last but not least, "petikan dari khutbah jumaat 11 januari 2007"

Ramai kaum homoseksual ini hidup dalam tingkat keintiman yang tinggi dari hetroseksual, termasuklah antara gay dan lesbian. Di antara faktor yang mendorong ke arah meningkatnya gejala buruk dan sumbang ini ialah faktor keluarga, faktor biologi, faktor individu itu sendiri yang hilang kepercayaan dan dendam pada kaum sejenis. Ertinya, kita berhadapan dengan kumpulan manusia yang telah sekian lama mewarisi pelbagai faktor dalam hidup dan melampiaskan hawa nafsu mereka hanya untuk keseronokan dunia tanpa memikir panjang akibat dan kesan jangka masa panjang. Apakah pandangan syarak terhadap amalan ini dan apakah hukumnya terhadap mereka yang melakukannya? Amalan sihaq atau musahaqah merupakan amalan terkutuk di dalam Islam. Tidak ada ulama’ yang mengatakan ianya sesuatu yang halal di sisi hukum syara’. Pengharamannya merujuk kepada firman Allah dalam surah al-Mu’minun, ayat 5-6
dan sebuah Hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Seorang lelaki janganlah melepaskan nafsunya kepada seorang lelaki di dalam sehelai kain dan seorang perempuan janganlah melepaskan nafsunya kepada seorang perempuan dalam sehelai kain (Nail al-Autar, 6:16).


Renung-renungkanlah tentang apa yg aku post ni yea?

ps: If u haven't learned about what friendship really is in Islam (not through some rationale thinking or from the perspective of the West) then you haven't learn anything either.
ps2: I dont post this to show off or what, i just felt that i have to make whoever involved realize what i really meant. I dont want any harm nor want to harm anyone. If u want to accept my advice, u can take it, if u dont want,so be it. I have no regret in posting this as i will accept any consequences on it.

Thanks and please accept my sincere apologies to anyone who is targeted.

3 comments:

miza said...

ehem2. fyi, my latest post xde kene mngena ngn spe. nk trasa xpe. xnk trasa pon xpe. mmg slama neyh aku nk post psl frenship. lemme tell u. im not the one who pointing my finger to whoever suka hti at my blog, coz i know my finger is not clean like ppls out there and maybe you. heee :)

hell yea. ape kaw ckp thu btol but diaorg yg xbpe straight neyh xkn sembuh if xde membe yg straight. org org yg mcm kite yg dpt bg advice scara halus utk diaorg. klu x kite spe lg. at least dr ctu, diaorg siket2 akn ok. maybe not now but then who knows.

btw, i just love the quote. its up to u nk trasa ke hape. lalala.
haf a nice day dude :)

Pais パイス said...

huh?
whatever u like. aku cuma post nak menerangkan apa yg patut orang tau

miza said...

ok. dats good.